Over Elian Smit


Voluit is mijn naam Elian Jacqueline Karin Smit en ik mag er ing. voor zetten.
Ik ben in Leeuwarden geboren op een vrijdagmorgen in maart 1962. Toen ik 8 jaar was verhuisden we naar Grou. In 1984 werd ik aangenomen als Activiteiten Begeleidster in een psychiatrisch ziekenhuis en verhuisde ik naar Drenthe. Na diverse functies vervuld te hebben in hetzelfde ziekenhuis werd het tijd om het roer om te gooien en besloot ik om de opleiding Electrotechniek te gaan volgen. Na mijn diplomering in 2002 voor de opleiding Elektrotechiek ben ik in 2003 gestart met bijlessen wiskunde.

n Leeuwarden volgde ik de MAVO. Nu moet iedere middelbare scholier in het derde jaar een profiel met daarbij het wiskunde niveau kiezen. In mijn tijd koos je de vakken waar je examen in wou doen. Een van de vakken waar ik examen in heb gedaan was: wiskunde.

Misschien ging wiskunde mij niet zo goed af of wou ik een beter cijfer halen, dat weet ik niet meer precies. Wat ik wel weet is dat ik bijles wiskunde had.
De wiskunde leraar gaf deze les tussen de middag. Alleen kwam er voor mij niet zoveel terecht van die bijles omdat ik altijd voor de leraar een thermoskan koffie moest halen en als ik terug kwam was de halve les alweer voorbij.
Blijkbaar heeft dit me niet afgeremd want ik heb er wel examen in gedaan en ben in 1 keer geslaagd. yehh.

Als ik nu terug kijk op die tijd dan zie ik me zelf zitten achter mijn bureautje helemaal voorovergebogen over mijn wiskundeboek. In mijn wiskundewereldje. Nog steeds is dit voor mij een fijn wereldje. Het wereldje waar ik rust en magie vind. Maar ook gefrustreerd door kan worden als ik niet tot het juiste antwoord kan komen. Soms gebeurt dit tijdens een wiskunde uurtje en leerlingen die me al langer kennen zeggen dan: ‘Elian stoppen.’ 😀 Want ik wil graag het antwoord weten.

Het roer ging om

Na 20 jaar niks met wiskunde gedaan te hebben kwam het na een zoektocht: ‘ wat te doen na de verpleging’ weer in beeld. ‘Ga onderzoeken’ zei de dame van het jobcenter, ‘wat je leuk vind.’ Al zoekende realiseerde ik me dat ik ooit, ook toen al heel lang geleden, examen had gedaan in wiskunde. Zou ik het nog steeds zo leuk vinden? Ga onderzoeken.
Ik besloot om het deficiëntie programma wiskunde te gaan volgen aan de Hanzehogeschool te Groningen. 3 maanden achter elkaar 1 avond naar school en de rest thuis leren.

Elian

De manier van lesgeven van de leraar die we hadden tijdens deze 3 maanden is nog steeds mijn voorbeeld tijdens de lessen/workshops die ik geef. Net zo lang uitleggen, uitschrijven en voordoen totdat de leerling het begrijpt.

Maar wat doe je als je een leraar hebt die het je niet goed kan uitleggen. Of misschien heb je een leraar waar je geen goede klik mee hebt. Yepp zo’n leraar heb ik ook gehad. Been there, done that.
Wat doe je dan. Je wilt wel je tentamens/proefwerken halen.
In mijn geval kwam ik met het antwoordenboek een heel eind. En eigenlijk wacht je te lang om vragen te stellen, ook ik.

Al tijdens mijn opleiding Elektrotechniek gaf ik mijn klasgenoten uitleg en op mijn toenmalige werk.
Hmm kan ik nog meer mensen helpen? Jazeker ik zette een kleine advertentie en al snel kwamen er twee en dat werden er meer en….

Heerlijk als een leerling met een blij gezicht de deur uitgaat.

Uit eigen ervaring heb ik geleerd wat belangrijk is om te weten voor een proefwerk of examen, hoe een leerproces verloopt (met toppen en dalen) dat je beste vriendje tijdens een proefwerk of examen je GR is. Dat een planning belangrijk is. Dat het o zo belangrijk is dat er iemand is waar je even gewoon tegen kunt zeggen: het ging niet zo goed. Of juist wel.


Ik weet dat het niet altijd zo gaat en dat je geen hulp inschakelt als het niet nodig is maar ….wacht niet te lang. Beter een lesje te vroeg of misschien 1 lesje in de maand dan te lang wachten want dan moet er veel in 1 keer worden ingehaald.
Gun jezelf een snellere manier om een mooi cijfer te behalen.


In de toekomst

Nadat ik in 2003 begon met bijlessen geven ben ik begonnen met alleen uitleg te geven over de te behandelen wiskundestof. Langzaam aan breidde dat steeds meer uit Binnenkort komt op deze site een online cursus te staan.
En ik ben mij aan het orienteren hoe ik mensen die bang zijn voor wiskunde kan begeleiden en ondersteunen

Kernwaarden van Elian

Geduld, Humor, Respect , Gelijkheid en Inzicht

Chat openen
1
Hebt u een vraag?
Hallo kunnen we je ergens mee helpen?