Hoogbegaafden zijn goed in het bedenken van scenario’s.


In een artikel op Wikipedia staat over scenario het volgende beschreven: Een scenario is een chronologische beschrijving van een bepaalde gebeurtenis die heeft plaatsgevonden of nog moet plaatsvinden. Het woord scenario is afkomstig uit het oud-Griekse theater. Het Griekse Σκηνη betekent toneel. Via het Italiaans heeft het woord zijn intrede gedaan in het Nederlands.’

Rozemarijn wil meer weten

Rozemarijn had het filmpje bekeken met Beau en Lodewijk Dekker. ‘Wat zijn scenario’s’, zegt ze, daar wil ik wel meer over weten’ Ik begon haar te vertellen over mijn scenario’s vlak voordat ik mijn burn-out inging.

Hoe het begon

Na 11 jaar gewerkt te hebben voor Lentis was de tijd aangebroken om aan een andere carrière te beginnen. Ik werkte in de verpleging maar had geen verpleegkundig diploma. Door de komst van de BIG registratie werd ik gedwongen om na te denken wat te doen met mijn carrière. Zou ik blijven in de verpleging dan zou ik een diploma willen halen zo niet wat dan.
Nadat ik een jobsearching bureau in de arm had genomen en twee deficiëntie programma’s, wiskunde en natuurkunde, verder was ik begonnen aan de studie Elektrotechniek aan de Hanzehogeschool te Groningen. Na ongeveer 4 a 5 jaar kregen de assistent begeleiders een cursus aangeboden waarmee ze binnen hun functie meer verpleegkundige taken zouden mogen uitvoeren.
Joepie wij mogen ook injecteren, maar niet voor mij. Ik vond het maar helemaal niks. Ik vond het eng.
Je moet even wennen zeiden ze, als je een paar hebt gedaan zal je zien dat het steeds beter gaat. Collega’s boden hun arm aan, je mag het wel op mij proberen. Allemaal heel aardig. Het hielp niet. Wat zeker ook niet hielp was een prikaccident.

Wat te doen, ik moest nog een paar jaar leren en dan zou ik de verpleging verlaten. Nog even doorzetten Elian. Maar hoe of wat zou ik nou kunnen doen. Injecteren? Bij het idee alleen al verstijfde ik.
Als ik nou eens… en het eerste scenario werd geboren.

Scenario 1

Als ik nou eens zorg dat ik eerder op het werk ben, bijvoorbeeld een kwartiertje dan kan ik alvast even in de agenda kijken wie er een injectie moet hebben. Dan kan ik, als de woningen worden verdeelt aangeven op welke woning ik zou willen werken (waar niet een cliënt zat die een injectie moest hebben).

Scenario 2

Misschien is het nog beter als ik ook weet met wie ik moet werken want sommige collega’s deden helemaal niet moeilijk als ik aangaf dat ik liever niet injecteer.
Maar hoe ga ik het aanpakken als ik met iemand werk die vind dat ik nu ook maar eens moet gaan injecteren. Hmm heb ik niet een verslag wat nog geschreven moet worden? Of als ik nou eens op een woning ga werken waar het niet zo druk is dan kan ik met client X mee naar het ziekenhuis. Nog beter.

Scenario 3

Misschien is het een nog beter plan als ik de nachtdienst inga, dan kan ik ook studeren. Een superidee.

Het begin van het einde

Met deze scenario’s in mijn hoofd was ik op alles voorbereid. Rust in de tent. Er kon me niks meer gebeuren. Dus als ik nou maar een scenario in mijn hoofd heb dan is er rust en heb ik controle over alles.
Maar dat heeft dus niet zo lang geduurd. Zo af en toe denk ik nog wel eens aan die twee uitzendkrachten die bij mij op de afdeling kwamen werken en me waarschuwden: denk aan jezelf Elian.

Nu jaren later

De trigger en het besef dat ik hoogbegaafde kenmerken heb was nadat Lodewijk Dekker zei: ‘als ik maar denk dan is het goed’, want dat dacht ik ook heel vaak.

Nog steeds bedenk ik scenario’s maar ik oefen me steeds meer in het vertrouwen op….
Moeilijk? Jazeker.

Scenario’s hoeven per definitie niet verkeerd te zijn. Sterker nog als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt is het slim dat je verschillende scenario’s hebt maar ik probeer nu scenario’s te bedenken en vertrouwen op het onzichtbare.
En als ik ga wandelen, waar natuurlijk ook van alles fout kan gaan en er vele variabelen zijn 😊, heb ik altijd wel iets in mijn rugzak voor het geval dat.
Een plastic zak voor als een bankje nat is of…hmm mijn kompas is kapot 😊.

Wil je het filmpje van Beau en Lodewijk Dekker nog eens bekijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Chat openen
1
Hebt u een vraag?
Hallo kunnen we je ergens mee helpen?